teisipäev, 22. mai 2007

Viimane koormuslöök enne EM-i – treeninglaager Võrus

Kolm nädalat enne Itaalias toimuvat EM-i tegid Tõnis ja Margus viimase kõva treeningtsükli Lõuna-Eestis ja seda kahe katsevõistluste nädalalõpu vahel. Kuna eesootaval suurvõistlusel on tegemist mägise maastikutüübiga, sai laagripaigaks valitud Võru ja selle ümbrus.


Võrru suunduti otse Leedu World Rankingu etappidelt, kus võisteldi kokku kolmel järjestikusel päeval. Kuna järgmisel nädalavahetusel ootasid ees veel ka jõuproovid Tallinnas, valiti kergemateks päevadeks esmaspäev ja reede. Samas ega esmaspäevgi väga kergeks kujunenud – näiteks Tõnisel tähendas see kokku ikkagi pea 4-tunnist koormust. Järgneval kolmel päeval olid kavas aga karmimad treeningud.

Teisipäeval oli rõhk lihasvõimsusel – hommikupoolses trennis 4 x 5 x 100-150 m maks. lõiku (10 siledal, 10 tõusul). Õhtupoole üritati läbida esmakordselt Eestis rohkem kui 1000 tõusumeetriga ratta-o rada Võru-Kose-Puiga-Meegomäe ümbruses. Kuna aga maastik osutus eeldatavast tunduvalt aeglasemaks (kinnikasvanud teed ja rajad, soostunud märjad alad, raskesti sõidetavad heinamaad), siis otsustati jätta raja teine pool siiski mõneks teiseks korraks. Siinkohal tänud Sixtenile, kes aitas kaartide printimisel.


Kolmapäeval arendati lihasvastupidavust Tabinal, kus juunioride MM-i “kuldne härg” Markus oli meile valmistanud ratta-o kaardi koos rajaga. Järjekordselt tuli tõdeda, et Lõuna-Eestis on väga häid rattaorienteerumis maastikke. Tabinal oli mäge, liivaseid sihte ning kokku saime väga hea treeningu. Kohal olid ka Peko suusa-o noored – vennad Toomased (Tiit ja Even), kel mõttes eesootavad jungade MTB-O MM-võistlused.




















Neljapäeval anti organismile lõplik löök lihasjõudu arendava treeninguga, kus põhiosas sõideti 15 mäeintervalli Munamäe asfaltkattega hooldusteel (iga tõus võttis aega keskmiselt 2,5 minutit – kokku seega 37,5 min kvaliteetset tõusu). Lõigu pikkuseks oli ca 500 m, nurk keskmiselt 14%, kõige järsemas kohas 18%. Pulssi püüdsime hoida anaeroobse läve all, taastumiseks kujunes ca 1,5 min – täpselt niipalju võttis aega allatulek treppide kõrvalt, mis oli ühtlasi ka väike downhill-harjutus. Kokku kujunes treening koos pika eelsoojenduse ja pealesõiduga rohkem kui 3-tunni pikkuseks, mille käigus võtsime ligi 1300 meetrit tõusu.

Kuigi põhiosas tegime võtmetreeningud koos, olid meil ka väikesed individuaalsed variatsioonid. Näiteks tegi kahel nädalavahetusel Leedus 8 päeva jooksul 5 võistlust teinud ja rohkem tavarajale panustav Margus hommikused trennid Tõnisest veidi pikemad, kuid jättis vahele mõnel päeval teise treeningu. Enam lühirajalt kõva tulemust lootev Tõnis aga kogus talvise suusa-o hooaja kaasateinuna veel mahtu ning käis korra lisaks ka juunikuise Miry ratta-o Cupi kaarti joonistamas.
Kompasime laagris veidi ka võimete piire (mõlemal oli siinkohal tegu kolmenädalase raske perioodi lõpuosaga) ning olgu öeldud, et järgmise nädalavahetuse võistlused Tallinnas ei tulnud kergelt. Ent siinkohal õnnestumine ei olnudki eesmärgiks omaette, tähtsad eesmärgid on meil seotud ikka suurvõistlustega.

Illustratsiooniks on juurde lisatud Tõnise nelja laagripäeva treeningud:

Esmaspäev
hommik 2:12 53km taastav treening maanteel
õhtu 1:26 13km väga kerge jooks maastikul

Teisipäev
hommik 1:40 42km 20 x 20sek spurdid lihasvõimsuse arendamiseks
õhtu 2:01 25km suure tõusuga ratta-o rada (tõusu 500m)
ja 0:25 7km kerge rattasõit

Kolmapäev
hommik 2:15 30km väga kerge rattasõit maastikul (Miry Cupi kaarti tegemas)
õhtu 1:34 23km ratta-o treening Tabinal (tõusu 400m)
ja 0:20 8km kerge rattasõit

Neljapäev
hommik 3:04 65km 15 x intervalli Suurel Munamäel (tõusu kokku 1300m)
õhtu 0:18 3km väga kerge jooks

Kokku: 15:15 treeningtundi (253km ratast + 16km jooksu)

2 kommentaari:

Markus ütles ...

edu rataste taltsutamisel!


PS! andke teada, kui keegi tahab veel Tabina kanti trenni tulla. etteteatamisel saan ehk veel mõne kaardi (mälu järgi) ratta-o tingmärkidele ümber joonistada ja raja planeerida.

Tõnis ütles ...

Tabina ratta-o rada sõitmas ei käinud mitte vennad Tiidud, vaid hoopis vennad Toomased - Even ja Tiit.